Vrouwen voor Vrede IJmond                                          kontaktvrouw: ineke.ooteman@telfort.nl

http://www.facebook.com/MPIJmondCAL
https://twitter.com/#!/MPIJmondCAL

Tentoonstelling “De Humanitaire gevolgen van een kernoorlog”

De tentoonstelling is geopend! We kijken terug op een geslaagde ochtend en een waardige bijeenkomst. De sprekers deden een oproep aan bevolking, burgemeesters en machthebbers om in deze tijd, waarin zoveel mensen lijden door het oorlogsgeweld het tij te keren. Immers ligt dat in handen van de mensheid zelf. Burgemeester Weerwind opende de tentoonstelling door de 1000e kraanvogel te vouwen, in Japan het symbool van geluk en tegenwoordig ook het symbool van de strijd tegen de kernwapens. De directeur van de Bibliotheek Velsen de heer Mewe, ondertekende als één van de eerste de oproep tegen de kernwapens en steunt daarmee de actie van PAX . De tentoonstelling bekijken en de oproep ondertekenen is mogelijk tot 30 september 2014 in de bibliotheek van IJmuiden, Dudokplein.

In de bibliotheek in IJmuiden, Dudokplein 16, wordt op zaterdag 6 september om 10.30 uur de tentoonstelling “De Humanitaire gevolgen van een kernoorlog” geopend. Burgemeester Weerwind zal in gezelschap van de burgemeesters van Beverwijk en Uitgeest de openingshandeling verrichten. De burgemeesters van de IJmond-gemeenten zijn lid van Mayors for Peace. Burgemeesters dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun burgers. Op grond van die verantwoordelijkheid, en niet zozeer op grond van hun politieke overtuiging, is onder hen op mondiale schaal een beweging op gang gekomen. Zij vinden elkaar in hun gedeelde bezorgdheid over de nog immer bestaande nucleaire bewapening. Ter gelegenheid van de 5000e Mayor for Peace hebben de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki deze tentoonstelling samengesteld in de hoop dat het bijdraagt aan het uitbannen van kernwapens. De tentoonstelling laat de gevolgen zien van de atoombommen die in 1945 in Japan op Hiroshima en Nagasaki vielen. Gevolgen voor de mensen, de natuur en de toekomst. Het verdriet en de pijn tot de dag van vandaag. Vrouwen voor Vrede IJmond haalt de tentoonstelling naar IJmuiden waar het van 6 tot 30 september 2014 te zien is, dus ook tijdens de vredesweek van 20 tot 28 september. Het duo “Echt(g)eNoten” ,bestaande uit Hans Boetje en Annet Wilschut ,verzorgt de muzikale omlijsting.
Voor meer informatie: Vrouwen voor Vrede IJmond Ineke Meintjens- Ooteman tel: 0251 311659

 

 

Op 21 september 2013 gaven het koor “Songs for You”en “Barbers on Tour” een mooi MASTERPEACE concert op de Bazaar in Beverwijk. Geoffy B. zong over vrede, de kappers knipten hun klanten en “Songs for You” zong als openingslied “Imagine”van John Lennon: “Imagine there is no countries, It isn’t hard to do nothing to kill or die for no religion too... Imagine all the people living in peace. You may say I’m a dreamer but I’m not the only one I hope some day you‘ll join us and the world will be as one.

 

Op 5maart 2013 waren we uitgenodigd om een vredesles te geven op Het Kennemer College in Beverwijk over de Vredesbeweging na de Tweede Wereldoorlog. Deze uitnodiging kwam tot stand na onze contacten met de school over MASTERPEACE. De brugklassen hadden een 3 daags project over Vrijheid. Wij vulden dit in met een les over Vredesbewegingen na de tweede wereldoorlog. Als laatste vertelden we iets over Vrouwen voor Vrede, Mayors for Peace en MasterPeace. ’s Ochtends hadden we een Gymnasium brugklas en ’s middags een Havo/VWO brugklas.

Om MASTERPEACE meer bekendheid te geven en ons 30-jarig bestaan te vieren, organiseerden we op 21 september 2012 De Int. Dag van de Vrede een fietsestafette. De Mayors for Peace burgemeesters uit IJmuiden, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Castricum deden hieraan mee. Een diashow van deze fietsestafette voor de vrede is te zien op:
http://www.mijnalbum.nl/Album-XKTCMUUBFoto's-%20in-Beverwijk.html.


Op 25 april 2012 gaf burgemeester A. Mans van de Gemeente Castricum een vredesles op de Rembrandt school in Akersloot. Wij rapten er weer lustig op los.

Burgemeester J. Nawijn van de Gemeente Heemskerk plantte op 21 maart 2012 een Zilverlinde als Vredesboom. Veel kraanvogels waren die morgen neergestreken. Het straatorkest “de Straatklinker” verzorgde een passend optreden.

Op 7 December 2011 onthulde burgemeester A. Mans een mooie vredesplaquette op de olijfboom naast het Gemeentehuis van Castricum. “De Straatklinker”zong er prachtige toepasselijke liederen bij.

 

Op 22 september 2011 gaf Burgemeester M. Baltus een vredesles op de Kornak school in Uitgeest. Een mooie impressie is te zien : http://www.youtube.com/watch?v=tahRAdfio_I&hd=1

13 mei 2011 was een bijzondere dag. 25 Jaar na de Pentagram actie in Den Haag hielden we een reünie in het Filmmuseum in het Vondelpark. Het was een prachtige middag, met de vertoning van de film die 25 geleden was gemaakt en veel inspirerende spreeksters waaronder Hedy d ‘Ancona die ervoor zorgden dat we vol goede moed verder gingen met ons vredeswerk.

In 2010 op 20 mei verzorgde de heer Nawijn een gastles op basisschool ‘de Ark’, wij deden een ’vredesrap’ en de kinderen van groep 7 en 8 ‘rapten’ daarna voor de burgemeester.

Hetzelfde verhaal in Velsen-Noord , waar 21 september op basisschool “de Triangel” burgemeester Weerwind een gloedvolle gastles hield over vrede. Wij deden onze ‘vredesrap’ en de kinderen van groep 7 en 8 dichtten en ‘rapten’ voor de burgemeester over hun gevoelens m.b.t. de vrede.

Op ons verzoek verzorgde de burgemeester van Heemskerk, de heer J. Nawijn, op 20 april 2009 een gastles over vrede op basisschool ‘de Kariboe’. De kinderen van groep 8 maakten een tekening n.a.v. deze gastles. Wij maakten daar een tentoonstelling van die gezien kon worden en, door de burgemeester geopend werd, in de bibliotheek in Heemskerk.

De burgemeester van Velsen, de heer F. Weerwind, verzorgde 25 september een gastles op basisschool St. Franciscus in IJmuiden. Daar tekenden de kinderen van groep 7 en 8 ook prachtig, wij verzorgden een tentoonstelling in de bibliotheek in IJmuiden.


2009 bibliotheek IJmuiden

In 2008 vroegen wij de burgemeesters van Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen lid te worden van de Internationale organisatie Mayors for Peace. Deze organisatie vraagt burgemeesters over de heel wereld zich in te zetten om samen het tijdperk van de kernwapens af te sluiten. Door de VN is een Decade voor Ontwapening uitgeroepen van 2010 tot 2020, met als doel de complete eliminatie van alle nucleaire wapens in 2020.
Zij stemden allen toe.
De burgemeester van Beverwijk werd lid op persoonlijke titel, de andere 4 burgemeesters kregen de instemming van de Gemeenteraad.


Vrouwen voor Vrede IJmond doen de rap 20 mei 2010