Groningse wint Amerikaanse vredesprijs


Houwerzijl – Vredesactivist Janny Beekman kreeg zaterdag 7 oktober de Amerikaanse Women of Peace Award 2006 voor haar werk voor een vrouwenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Groningse heeft in 2004 stichting Nahid opgericht, die sinds maart van dit jaar tien vrouwen en hun kinderen kan huisvesten om ze zo uitzicht op een nieuw bestaan te geven.
De huidige negen bewoonsters van het Nahid-huis zijn allemaal weduwe en lopen grote risico’s door zonder man op straat te leven. Vanuit het huis leren ze lezen en schrijven en volgen cursussen, zodat ze in de toekomst hun eigen inkomen kunnen genereren. Hun kinderen gaan naar school.
Janny Beekman is samen met een Indiase en een Afghaanse de enige niet-Amerikaanse op de lijst van 13. De prijs behelst 250 dollar en publiciteit. De organisatie, Women’s Peacepower Foundation, wil met haar jaarlijkse prijzen aandacht vragen voor het vaak onzichtbare werk voor vrede dat veel vrouwen verrichten. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van kachels in het huis, om zo de winter door te komen.
Voor meer informatie: zie www.nahid.nl of bel Janny Beekman 0595-572595
of Tjitske Ypma 06-41496165