Op de landelijke dag van Vrouwen voor Vrede op 24 oktober 2015 werd Wil Gevers uitgeroepen tot Vredesvrouw van het jaar.

Linke Schakenbos feliciteerde haar namens alle Vrouwen voor Vrede.

Drie generaties.

Vandaag wordt der Vredesvrouw in het zonnetje gezet maar ik begin met even jullie aandacht te vragen voor de verschillende generaties die deze vredesvrouw op de wereld heeft gezet en tot vredesvrouwen heeft gemaakt.

Is Danine Gevers in de zaal?
Jij hebt op het secretariaat enorm veel werk verzet en je bracht je jeugdige uitstraling mee.

En is Simone Gevers ook aanwezig?
Simone jij hebt voor ons als bestuurslid meegebouwd aan het werk van Vrouwen voor Vrede.
En ik hoef niet te vragen of Wil Gevers in de zaal is, want mbv Danine en Simone ben je vandaag naar deze plek geleid.

Hoewel je natuurlijk zelf weet wat je allemaal op vredesgebied doet, ga ik voor alle aanwezigen voorlezen wat er over jou en jouw kwaliteiten is geschreven in de voordrachten.
Deze voordrachten worden altijd gestuurd naar de laatste drie vredesvrouwen, die een keuze maken.
Helaas is Janne Poort van Eeden, Vredesvrouw 2014 kortgeleden overleden.
Daarom hebben Janny Beekman en ik de keuze gemaakt.

Ik citeer nu uit de brieven, die wij kregen:
“Tot op vandaag verzorg jij, Wil, regelmatig de uitgave van de Amsterdamse Nieuwsbrief samen met een groepje Amsterdamse Vredesvrouwen en jij doet dat al jarenlang vanaf de tijd van de Koude Oorlog toen er in Amsterdam veel vredesactivisme ontstond.
Deze Nieuwsbrief was en is een samenbindende vredesfactor in Amsterdam, maar werd en wordt ook buiten Amsterdam gelezen.
Op het gebied van goede informatie, over allerlei onderwerpen die met vredesvraagstukken te maken hebben, maakt jij, je steeds verdienstelijk. Jij stelt je altijd zeer goed op de hoogte, ook via buitenlandse informatiebronnen. Jij was degene die toen werd besloten met de papieren Nieuwsbrief te stoppen, om een Nieuwsbrief per –email te maken en op facebook te gaan. Daarbij worden artikelen uit de digitale Nieuwsbrief gelinkt.

Wil je bent een gedreven vredesvrouw en jij had steeds de eindredactie van deze goed op peil staande actuele vredeskrant, die veel achtergrondsinformatie geeft, die je elders niet makkelijk zou vinden.
Bovendien zet jij je, samen met enkele andere vredesvrouwen in, voor vluchtelingen, die in Amsterdam terecht zijn gekomen.
En je geeft lessen aan laag geletterden.

De briefschrijfsters voegen daar nog aan toe dat het “Het zou voor Wil misschien ook een bevestiging en erkenning beteken als zij eens landelijk in het zonnetje wordt gezet voor haar volharding.
Ook schrijft iemand “Ik kan met geen demonstratie herinneren waar Wil niet bij was! Je bent een heel prettig persoon om mee samen te werken en staat open voor andervrouws suggesties. Jouw gemotiveerdheid en kennis over de – niet in brede kring bekende feiten van Wereldse Zaken, wil jij graag doorvertellen.””

Tot zover wat ons uit het land bereikte. Daarnaast kwam er uit de familie Gevers nog een mooie aanvulling. “Als familie willen we Wil graag voordragen voor benoeming van Vredesvrouw van het jaar. Waarom juist als familie? Wil is heel bevlogen en daar hebben wij grote waardering voor.

Wil, jij hebt hen kunnen overtuigen van het belang van rechtvaardigheid en vrede op de wereld. Daarom is de rest van de familie ook nauw betrokken bij het vredeswerk en hebben wij met enige regelmaat met drie generaties, Wil, Simone en Danine, landelijke dagen en belangrijke vredesevenementen bijgewoond.”

Janny Beekman en ik hebben na lezing van alle loftrompetten besloten om jou, Wil, te benoemen door Vredesvrouw van 2015.
Wij feliciteren jou en jouw geliefden van harte met deze benoeming. We weten zeker dat jij nog vele jaren jouw vredesactiviteiten zult blijven voortzetten. En jij hebt ook gezorgd voor opvolging.
De allereerste felicitatie voor jou vanuit Vrouwen voor Vrede komt van Leny Durville, de allereerste vredesvrouw, die helaas vandaag verhinderd is. Ik geef jou een kaartje met haar wensen en haar naam.

 

De vredesvrouwen in voorgaande jaren